Gramophonedzie

„DJ, producent, predavač. Uslovnim početkom Markove karijere duge dve decenije, kada je dobio šansu da učestvuje u Red Bull Academy u Dablinu, kao jedan od najvećih talenata sa Balkana. Po povratku sa ovog “muzičkog sveučilišta”, Marko postaje diplomac na smeru za Dizajn zvuka i muzičku produkciju Akademije umetnosti u Beogradu. Od tog momenta počinje da se bavi muzičkom produkcijom za brojne tv reklame, filmove i emisije, a možda najpoznatiji rad Marka Milićevića u ovom polju predstavlja muzika za špicu srpske verzije rijaliti formata “Veliki Brat”, koju je on dizajnirao.

Pod imenom Gramophonedzie Marko nastupa od 2006, dok tri godine kasnije nastaje numera “Why Don’t You” koja momentalno postaje najveći hit ovog muzičkog žanra u Srbiji. Ubrzo, pesmu u svoje regularne plejliste uvrštavaju i izvođači house muzike širom sveta. Singl “Why Don’t You” dostiže 12. mesto na UK Sales Chart već prve nedelje, a među Top 20 pesama ostaje nekoliko narednih nedelja. U Januaru 2010. godine sa ovom pesmom osvaja prvo mesto na MTV Dance Chart na britanskom MTV-ju. Puštana je u klubovima širom sveta kao andergraund numera, a našla se i na plejlistama komercijalnih izvođača, što je bio razlog da se svrsta kao broj jedan dens pesma u celom svetu.

Marko je jedan od retkih ljudi sa ovih prostora, koji je uspeo da se domogne britanske top liste. Ovaj uspeh i globalna prepoznatljivost su mu doneli mnoge nagrade, među kojima je MTV nagrada “Best music act of Adria region”. Usledila su klon izdanja “Why Don’t You” i prateće produkcije kao što je “Brazilian” koja je imala primese bossa nove, a koja je najbolje prodavana traka na Beatport-u.

Gramophonedzie Live Experience je njegov projekat koji most između klupskog nastupa, odnosno elektronske muzike i benda, dajući život klupskoj produkciji kroz live nastupe sa bendom. Pored DJ-a i vokala, zastupljeni su instrumenti: bubanj, gitara, saksofon, klavijature i perkusije.

Marko je već godinama predavač na kursu produkcija elektronske muzike, na SAE Institututu u Beogradu.“